Att fönsterljus ger ett vackert ljus vid porträttfotografering, är väl allmänt känt. MEN om man nu inte har ett fönster i närheten ELLER det är mörkt utomhus och inget ljus kommer in genom fönstret.

Vit bakgrund på bägge bilderna. På den högra så slår blixten i väggen och reflekterar ljuset. Tack vare att väggen är vit, så sprids ljuset ungefär lika mycket som ett fönster gör.

Så det kan vara bra att kunna ta ett porträtt med fejkat fönsterljus!


Fejkat Fönsterljus

En blixt i en ljusformare/softbox ELLER “studsat” blixtljus mot en vägg.
Att ta ett porträtt med en blixt är ganska enkelt att göra. Vill man sedan lätta upp den sida som ej får “direkt” ljus, kan man använda en reflekterande kartong (eller reflexskärm, vitt lakan eller något annat som kan reflektera).

Här visas en variant där man har blixten kvar på kameran, men roterar blixthuvudet.
En blixt i en softbox, (som styrs med en radiotrigger) och ett stort vitt reflekterande papper. Det är en annan mer användbar variant. OM nu inte fönsterljuset är närvarande 🙂 .
Bilden är ett montage av två foto.
foto: Bengt Karlsson

De 4 sv/v bilderna nedan
Blixten/softboxen skall stå ganska nära och vara riktat i 90 graders vinkel mot modellen, lite snett neråt. Se bilden ovan.
Det ger en väldigt ljus sida (bild1 nedan) och en mörk “skuggsida”. Men håller man då t.ex ett vitt kartongark på den andra sidan, också väldigt nära (bild2), så lättar man upp “skuggsidan”. Bild 3 och 4 är varianter där man också använder den reflekterande skivan.

Så genom att få “modellen” att vrida lite på huvudet kan man få fram minst 3-4 olika “ljussättningar” med egentligen samma ljussuppställning!

Bild 1
Blixt från 90 grader höger
foto: Conny
Bild 2
+ en reflekterande vit kartong
foto: Conny
Bild 3
+ en reflekterande vit kartong
foto: Conny
Bild 4
+ en reflekterande vit kartong
foto: Conny