Lek med blixt, cigarr och rom

Om man ställt in
kameran rätt,
så skall en bild
se ut så här !

OM man INTE använder BLIXT!

Ibland vill man bara leka lite med ljuset. Viner då blåsten utanför och regnet gör sej hört mot fönsterna, så blir faktiskt lek-lusten bra mycket större.

En koll på hur starkt det befintliga ljuset i rummet är, en snabb inställning på kameran med kortaste synk-slutartid samt en bländare som gör att bilden blir HELT svart. Allt för att det bara skall det ljus som jag tillför skall vara med på den färdiga bilden.
När detta är klart, så börjar ljussättning. En blixt i taget. Man får prova sej fram. Har ju ingen brådska, väderleksrapporten säger att tråk-vädret skall vara hela dagen 🙂

Ja, och resten får ni läsa här under om....

Tänk på och utnyttja möjligheten
till att 
FÖRSTORA 
VARJE
enskild bild

Två blixtar, bägge belyser den blå glasvasen bakifrån.  Den vänstra blixten (räknat från kameran) har ett raster, samt två stycken pappskivor som gör att ljuset enbart träffar glasvasen. Den högra, är inställd på att ge så vid ljuskägla som möjligt. Ljuset från denna blixt stoppas i mitten av en svart pappskiva, så ljuset som når glasvasen, kommer längs sidorna och "studsar" in via de två vita pappskivorna som står på var sin sida av vasen.

Denna bild är fotograferad med ungefär samma inställningar som ovan. Här ser man oxå bakgrunds-skivan och de två smala springorna, som släpper fram ljus till glas-staken, via de två pappskivorna på var sin sida om staken.

Två blixtar som bägge är inställda på ca 1/4 effekt, ljuset blockeras av en vit pappskiva (bakgrundsskivan) i mitten. Ljuset som når vasen "vinklas" in via smal insläpp på var sin sida av "bakgrunds-skivan". Ljuset blockeras en aning av de två svarta skivorna på var sin sida av vasen.

Här har de två bakre blixtarna fått sällskap av en blixt lite snett framifrån ocj lite upp. Blixten är försedd med en snoot, för att ljuset enbart skall träffa etiketten på flaskan. I övrigt samma ljus från de båda bakre blixtarna. Dock har den högra av dem fått ett 1/1 CTO filter, för att värma upp ena sidan (cigarr, glas).  Det är oxå utsatt små pappskivor och lite andra saker, för att blockera ljuset på visa ställen, vilket annars resulterat i för ljust på dessa ställen samt reflexer i glaset.

Här en översiktsbild på var de olika blixtarna är placerade, är samma ljusinställningar som ovan. Man kan nästan se att det högra bakre ljuset är lite varmare.


 

2 Comments

 1. Hej Conny ,
  Du måste fotografera Anne – Grethe med Blixt
  så hon får en annan upplevelse på ljuset från Conny Blixtmaster.
  Vacker gjort med dina blixt bilder.
  Ulf Svensson

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Mer Rum och cigarr
 2. Så här ser jag ut, när jag själv…

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.