..lite blandljus, hustru å Lightroom

I dag är det är annandag jul, vädret är som det brukar i Skåne. Så där lite skånskt vinteraktigt, grått och regnigt. Men då är det läge att plocka fram julklapparna. Fast då man som jag fick tomtens present i form av flytande vara, så det blev istället lite fotoprylar.

Min bildidé var att plåta ett porträtt av min favorit framför kameran, dvs hustrun min, när hon pusslar.
I idén ingick att bilden inramas av levande ljus, juldekorationer och vara mysigt mörk. Fast där ansiktet är upplyste så skall man se hustrun ordentligt. Det är där blixten kommer in.

Kameran på stativ, inställd på 1/4 sek, bländare 8 och ISO 800. En blixt i en softbox, med raster så att ljuset riktades mer på hustrun. Blixten var inställd på 1/4 effekt.

Viktigt är att rikta blixten, huvudljuset, så att blixtljuset ser ut att komma från samma plats som, i det här fallet de tre blockljusen.

Bakgrunden bestod av befintliga ljuskällor i bokhyllan samt lite olika levande ljus.
Detta är vad sensor levererade direkt ur kameran. Det är en råfil med Fujis profil Provia. Vitbalansen var inställd på Auto, vilket gav bl.a de 3 blockljusen framför hustrun en gul färg. Den ändrade jag till vit färg i Lightroom, så att man fick illusionen att det var dessa som lyste upp hustrun (fast det egentligen är blixten). I Lightroom blev det oxå lite allmänt lyft i skuggorna och punktvis förbättrat ljuset.

1 Comment

 1. Hej Conny ,
  Tack så mycket för ett pedagogiskt visning hur man använder blixten.
  Gott Nytt år på er frun och dig Conny.
  Mvh
  Ulf Svensson
  Ps. Skall bli spännande och se ditt foto på månads tema kryddstarkt .

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.