En pensionärs lördag

När man är en glad pensionär, så sover man faktiskt inte länge. Vare sej det finns behov, för att gå upp eller ej, så kommer man ur sänghalmen i rätt hyfsad tid. Efter en eller flera koppar kaffe, så blir det frukost halv nio-tiden.
Är det sedan lördag! DÅ är man dessutom lite mer på G. För klockan tio är det dax för Melodikrysset.

Kaffet är slut och melodikrysset är precis färdiglöst. En kul lördags tradition, som vi delar med flera miljoner svenskar.

Ett besök på ett antikvariat var denna lördag förmiddag´s nästa punkt. Har under några veckor försökt få hem några böcker av min mentor i fotografi. Den fotograf som tog mej, en fläckvis okysst femtonåring, under sina vingars beskydd.
Efter att ha pryat på bildbyrån Skånereportage, så blev Ola Terje, den ene av Skånereportages två ateljéfotograferna, den som lärde mej grunderna för fotografi. Där ingick framförallt efterarbetet, dvs allt det som sker efter att man tagit ut filmen ur kameran. Filmen, ja detta var i slutet av 60-talet, så några pixlar och photoshop var det definitivt inte tal om! Utan det var Tri-X och fix-lukt det handlade om.

Men det detta inlägg skulle handla om, var ju att jag letat efter de böcker som Ola hade gett ut. Framförallt en om Emmabodas befolkning och en om Porträtt-fotografi. Sökte dem på bibliotek och via nätet. Som vanligt så hittade jag dem där jag minst anade, de fanns de på ett närliggande antikvariat.

Efter sedvanligt prutande och några hundralappar fattigare, så hade jag dessa två böcker med mej hem.

Tanken är att det ska bli en liten artikel, ev oxå ett föredrag, om en av de många duktiga Skåne-fotografer, som behärskade det mesta inom sitt skrå. Allt från att fotografera pressbilder, mode/fashion, porträtt och mycket annat, framtill att tagit fram bilderna i mörkrummet och presenterat för kunden. Ett konstnärligt och kreativt hantverk!

Så nu ska jag lägga mej tillrätta i soffan, hälla upp en god öl och läsa böckerna!

Bakom dessa draperier dolde sej mina efterlängtade böcker
...och någonstans här skulle de finnas

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.