Fisheye och böjda linjer

Har fått låna ett kul objektiv av en kompis. Det är en supervidvinkel. Ett så kallat fisheye optik av märket 7artisan. Det har en brännvid på 4mm vilket ger en bildvinkel på 224 grader. Dvs om man håller kameran till ögat och ritar den rakt fram, så kommer magen definitivt med på bilden.

I bilden syns till höger (klockan3) min hand som håller kameran.
Längst ner i cirkeln ser ni min andra hand som håller på magen.

Som sagt ett kul och intressant objektiv, men särskilt användbart är det dock inte. Åtminstone inte i mina ögon. Det är svårt att komponera en bild, altt som inte är precis i mittcirkeln, blir förvrängt. Vill man sedan beskära bilden, för att få ut en rektangulär bild, så blir det en mycket liten bildfil kvar.
Då jag fått låna optiken en längre tid, så kommer jag att prova vid lite olika tillfällen för att se var det passar in bäst.

Fuji X-T2 med 7artisan 4mm/2,8
hela bildytan, dock beskuren till kvadrat
kraftigt beskuren bild

…och när Ingrid tröttna på att vara modell så fick jag själv agera 🙂

Att ta selfie är enkelt med Fujis Remote app. Den finns i min mobil, som jag håller handen, den andra handen är uppe i högra hörnet och justerar kameran och jag ser hur det blir i appen.
Boken jag sitter och läser i är Lars Tunbjörks Retrpspektiv, som är en gåva av min kompis Nisse. För övrigt han som oxå lånat ut detta fisheye objektivet.
Efter en stund så krokna både jag och öl-flaskan 🙂
..men det kan vara farligt att sova när det dyker upp ett hungrigt garnityr 🙂

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.