Jag hade under några år gått och funderat på att försöka dra igång små fotoprojekt.
Något/någon att följa och plåta under minst ett år.
Att på det sättet se om jag kan få fram det jag vill förmedla i mina bilder.
Ett fotoprojektet är tänkt att bli en liten utställning, kanske en bok också.
Bilderna kommer ju  att bli många och gallringen till den eventuella utställningen/boken,
kommer jag att göra både under vägen och när jag känner att jag har alla bilder.
Tanken är som sagt att jag ska hålla på minst ett år eller när jag känner att jag inte kan komma längre.

Du hittar ALLA mina fotoprojekt längre ner på denna sida - Bara scrolla ner!

Det som jag under åren har mest fotograferat och funnit min håg till, är porträttfotografi.
Både nere i min ateljé (numera nedlagd) och ”on location”.
Det är kul att fånga och försöka spegla den porträtterades personlighet.
Att plåta gatu-foto är också en fotoform som tilltalar mej.
Att se en händelse och i rätt tusendels sekund trycka av och få bilden. Som då kan bli rolig, intressant eller bara ett skeende, men tagen med rätt tajming. OCH NU är jag igång!

 Malmö jan 2017
Conny

PS 2021 fick jag Svensk Fotografi´s Arbetsstipendium för mitt fotoprojekt om Brevduveklubben Fram.
https://www.connym.se/till-mej-rsf-arbetstipendium-2021/


Fotoprojekt 1 - Brevduveklubben FRAM

I detta fotoprojekt om Brevduve-Föreningen - BK FRAM som jag startade våren 2016 och fortfarande pågår, känns det som jag ska kunna få med både porträtt och gatufoto.

Att plåta duvorna och dess ägare när de är vid duvslagen. Hur duvorna bor, vad de käkar och när.
Plåta ägarna när de är mitt i städningen, förberedelsen till tävlingar.

Den sociala gemenskapen mellan medlemmarna i BK FRAM, det lilla snacket innan en tävling, de små tipsen om handhavandet av duvorna man utbyter.

Med andra ord allt eller åtminstone det mesta, som rör denna hobby ur både utövare och djurs synvinkel, i både otta och sent, under ett år.

BK FRAM har sina duvslag bara några kilometer från där jag bor, så besöken ska förhoppningsvis bli många och ofta. Både med cykel och bil OCH ”apostlahästarna”.
Företrädesvis har jag fotograferat med min lilla Fuji X100s, som numera är uppdaterad till en X100F. Min systemkamera Fuji X-T2 med olika optik används stundtals också. Blir nog en del analogt också, med Yashican och 120-film.

Just detta foto-projekt har jag gjort en egen blogg till. Du kan se den här

>>> www.connym.se/brevduvan


The QUACK

Jag har i  början av november -23, dragit igång ett nytt kul och intressant fotoprojekt. Ett projekt som handlar om musik.

The Quack är ett gäng medelålders herrar, som startat detta hobbyband. De fyra samlas i en liten studio i Malmö och spelar.

Ut från den ca 10 kvadratmeter stora lokalen hörs bl.a låtar Kim Larsens härliga repetoar. Men svänger även till med "Blåa skor" och mer av Arlövspågen Kal P Dal. Men den första gången jag gästade dem, spelades det mycket annat. Fast jag var så koncentrerad på att plåta, att jag inte memorerade mer ur deras spellista - men det kommer
//Conny

Senaste publicerade inlägg – klicka på bilden

klicka på bilden


 

Anders - bilreperatör

Att följa en de kvarvarande riktiga bilreperatörerna i Malmö, är ett foto-projekt som jag startade i år, 2021. Den jag ska följa är bilreperatören Anders, som har sin bilverkstad i östra Malmö, i stadsdelen Höja.

Tanken är här att jag ska dokumentera Anders i hans verkstad och hans dagliga jobb. I allt, t.ex att byta växellådor, reparera trilskande bromsar och givetvis de kilometerbundna service som alla bilar behöver. För att bara nämna några av de jobb som Anders fyller dagen med. Fotografering har jag tänkt ska ske lite då och då under några år. Kanske till och med fram tills hans pensionering, om han står ut med att ha mej och min kamera där så länge 🙂

Anders har haft sin firma i 23 år. Innan han drog igång Höja Bilservice, så jobbade han bl.a på märkesverkstäder för Chrysler och Opel. Han har också hunnit med att vara lärare för blivande "bilskruare".

Det blir inte så mycket text, utan mest bilder på honom och från hans verkstad, samt kanske en och annan anekdot som Anders berättar.

 

Artiklarna kommer i fallande ordning - med de senaste först!
Tänk på att ALLA FOTO förstoras, om du KLICKAR på dem !

 

Tekniskarutan - Fotonörd info

Anders verkstad har en bra och väldigt jämn belysning, så någon blixt lär inte behövas. ISO-talet får dock skruvas upp en del. Men det är inga problem med de två Fuji-kamerorna jag har.  Både min Fuji X100F och min X-T2 är ju dessutom försedda med ljusstarka objektiv. Företrädesvis så kommer X100F att användas, samt X-T2:an med mitt ljusstarka Fujinon 56/1,2.

Jag har för detta projekt valt att jobba i både färg och svart-vitt. Anders verkstad inbjuder till att plåta i färg. Men min förkärlek för de monokrom fotografierna är för stora, för jag ska utelämna svart-vitt.

Alla bilder tas i rå-format och "framkallas" i Lightroom. I lightroom ställs vit- och svart-punkt, samt en anings justering på vitbalansen. Jag har skapat två preset som jag kallar "HöjaBil" resp "HöjaBilSV", så att alla bilderna får likartad färg resp sv/v behandling.

Senaste publicerade inlägg – klicka på bilden

Senaste publicerade inlägg – klicka på bilden


 

Alaa - "cykelmagare" på Lundavägen

 

Att vara "cykelmagare" som vi säger på skånska, det är att vara lite "tusenkonstnär". Att vara kunnig i både hur saker och ting funkar mekaniskt och numera även hur det elektriska funkar.
Alaa är sedan 5 månader innehavare till HM Cykelservice på Lundavägen. Här fixar han allt till cykeln, från en "punka" till att få i gång en trilskande el-cykel. Cykelverkstaden har funnits i många år och servat de boende på både Kirseberg och Segevång. Samt givetvis alla de som cykelpendlar förbi varje dag.

 

 

Artiklarna kommer i fallande ordning - med de senaste först!
Tänk på att ALLA FOTO förstoras, om du KLICKAR på dem !

 

Tekniskarutan - Fotonörd info

Företrädesvis så kommer jag att följa Alaa med min lilla Fuji X100F. Behövs vidvinkligare optik eller ett ljusstarkt porträttoptik så tar jag med min X-T2:a. Till detta Fuji-hus har jag ljusstarka Fujinon 56/1,2 samt Fujinon 18/2.

Jag kommer att plåta i både färg och svart-vitt. Fast det blir nog mest med sv/v, då min förkärlek för de monokroma fotografierna är för stor.

Alla bilder tas i rå-format och "framkallas" i Lightroom. I lightroom ställs vit- och svart-punkt, samt en anings justering på vitbalansen.