Gatufoto i Köpenhamn

På Öresundståget med avgång 9.33 från Malmö, fanns det drygt 15 medlemmar från FFiM. Alla skulle över till Köpenhamn och vara med i en workshop i Gatufotografering. Allt under gedigen ledning av Anne-Grethe som ju är medlem i FFiM sedan många år.  Anne-Grethe har tillsammans med bl.a Bengt Persson hållit i många workshops om Gatufoto och flera av dessa också varit i den Kongelige huvudstan.

I gåsarad promenerade vi i strålande solsken från Huvudbangården till Gamle Torv. Där strålade vi samman med närmare 20 st medlemmar från  vår vänklubb i Köpenhamn, KFAK.

Anne-Grethe drog i gång direkt och hälsade oss alla välkomna. Gav oss lite små tips och vägledning. Bl.a i hur man kan närma sej, för fotografen, okända människor. Att kliva in dessa okändas lilla privata sfär. A-G betonade att de flesta tar sällan illa upp, utan snarare blir smickrade, att någon vill plåta dem.

Därefter var det dax att dela ut det första temat.
– Vi ska träna att fotografera främmande människor, att träna bort den “rädsla” som de flesta av oss har infor okända, sa Anne-Grethe på en blandning av svenska, danska och norska 🙂
– Ni ska inte smyga er på de ni ska plåta, utan komma nära, fortsatte hon.

Första uppgiften var MÖTEN
 Möten mellan människor, en ögonblicksbild av ett möte på gatan, ett möte du som fotograf gör med en människa du inte känner, kärlekspar, husse/matte och hund, mor/far och barn. ELLER något annat som du kommer på.

Med denna uppgift gav sej alla deltagarna ut i små grupper eller en och en. En timme hade vi deltagare på oss innan det var dax att stråla samman igen på Gamle Torv, för en ny uppgift.

Tema 2 MATDAGS
Människor som äter fin mat på en restaurang eller en korv/pölse i farten. Människor som äter helt enkelt. Eller fåglar, hundar eller andra varelser.  Eller varför inte fotografera de som säljer/serverar maten !

Denna uppgift fick vi också en timme på oss att göra. Det bestämdes också att vi skulle ses på Papir-ön, där de har en stor matmarknad med många olika streetfood maträtter.

Så vi drog oss mot Nyhavn och vidare över till Papir-ön, allt medans vi fotograferade alla ätande varelser som kom framför kameran.

Efter mat, öl och sol var det dax att få det tredje temat och var väl inget tema vi förväntat oss 🙂  Men Anne-Grethe hade tänkt på oss, mätta och dästa, så det blev ett lugnt tema.

Uppgift 3 – VÄNTAN
Människor som väntar på något. Lite lugnare motiv så kanske här har du större möjlighet att tänka på komposition och spännande bildlösningar. Använd din fantasi !

Medans fantasin började spinna på bildidér, så drog vi oss över den nya bron och ner mot Nyhavn och Kongems Nytorv. För att så småningom hamna på Gammel Torv ign.

För att få den sista uppgiften, som var en extra uppgift, för de som inte fått nog  🙂

När Anne-Grethe delade ut denna, så hade vi blivit lite desimerade i antal, men var dock drygt 20 stycken som tog oss ann denna soliga söndags sista tema.

Extra uppgiften 4 – ARBETARE
Alls om arbetar i staden. Gatuarbetare, kypare, fönsterputsare, försäljare, ja vem som helst  som arbetar


 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.