Hålkamera – typ Hasselblad

Kenneth Håkansson – fotograf och hålkamerabyggare.

Klicka på respektive bild för
STÖRRE BILD!

Ingen optik utan ett hål som ger bl 128, med mekaniskslutare och laddad med 120-film i hasselbladsbakstycket.
ALLA Kenneths bilder är tagna med “hålkamera typ hasselblad”

Hålkamera typ ”Hasselblad”

En av mina kompisar i Fotografiska Föreningen i Malmö är en jäkel på att bygga och konstruera diverse kameror. Framför allt så har han gjort en massa hålkameror i olika storlek och format. Allt från miniversioner av plåtburkar för 135-film till stora kakburkskameror.

När Fotografiska Föreningen var i Kina år 2000, hade Kenneth med sig dessa små filmburkar, laddade med “genius print film”. Negativformatet blev 3x4cm.

Plus att han är en guru i mörkrummet. De gamla olika sk ädel-processerna är han väl bevandrad i och hur man framkallar film i kaffe, har han lärt ut till oss i FFIM.

Kenneth Håkansson heter denne unge sjuttiofemåring som byggt sin hålkamera med bakstyckefäste för ett Hasselblads magasin med 120-film.

– Ingemar Brorson hjälpte till via kontakter på Hasselblad med så kallade reservdelar typ frammatningskuggjul och bakstyckesplåt för att kunna montera hasselbladsmagasinet, berättar Kenneth.
– Axeln och frammatningsratten fick jag svarvat på jobbet i vår verkstad, fortsätter han berätta.

Slutaren är från en slaktad bälgkamera från 1910–1920. Dessa delar är från ett företag som sysslade med foto och radio på 30 och 40-talet och bl.a. reparerade radioapparater och kameror. Företaget hade sin verksamhet i Caroli området men huset är rivet.
Bland resterna från firman var där kvar en del delar, som till exempel slutare och delar till slutare. Via en arbetskamrat fick jag tillgång till dessa delar som han sparat efter sin far.
Som lite kuriosa så nämner Kenneth att fotografen där fotade bland annat lättklädda flickor från Hippodromteatern på Kalendegatan.

Eftersom kameran är väldigt vidvinklig (26mm och cirka 100 grader vertikalt och horisontalt) har Kenneth fått fila bort hörnen på infästningen av linserna så att hörnen inte skyms.
– Jag fick fila till infästningen för linser till slutaren för de skymde strålgången för hålet på grund av den stora vinkeln, förklarar han.
Hålet har 0,2 mm diameter och bländaren är 128.

Eiffeltornet i Paris – foto: Kenneth Håkansson
Paris – foto: Kenneth Håkansson
Dax för gruppfoto med hålkameran på oss andra under styrelseresan!
Bilden på oss med hålkameran. Foto: Kenneth Håkansson

Konstverk Kuben – foto: Kenneth Håkansson
Konstverk Kuben – foto: Kenneth Håkansson
Konstverk Kuben – foto: Kenneth Håkansson

5 snabba frågor till Kenneth

Exponeringstid?
Eftersom bländaren beräknats till 128 (Brännvidd/hålets diameter= 26/ 0,2 = 130) ökar den i motsvarande grad. Exponeringstiden beror på vilken känslighet den valda filmen har och hur ljuset är. Vanlig lös exponerings-mätare används och med denna går det att fastställa en tid, ofta får man ta hänsyn till filmens reciprocitet också.  Tider från ¼ s till flera minuter kan bli aktuellt.

Vilken film?
Alla filmer som går att använda till Hasselblad Alltså 120 film, 70 mm perforerad om man har sådant magasin och bladfilm om man har bladfilmsadapter

Framkallning hur?
Svart-vit film framkallas för närvarande i P-Ansco 17M med förnyelselösning och Färgfilm oftast i C41 både negativ och positiv.

Kopiering?
Jag kopierar svart-vitt och gör svart-vita kopior, men det händer att jag skannar och skriver ut speciellt då det gäller färg. Jag har några bilder gjorda i processen ”Chrysotypi” (guld)

Färgfilm?
Det händer att jag använder färgfilm. Har använt färgfilm i Berlin, Paris och på Tjärö.

 

En bild skapas med “hålkamera typ Hasselblad”

– Efter att ha letat efter bilder tagits med denna ”skapelse” blev jag överraskad om hur många det var.
Jag skulle kunna ha utställning i klubblokalen eftersom det rör sig om fler än tjugo bilder, berättar Kenneth glatt.
Här är några från Paris samt några från senaste styrelseresan till Röstånga. Från våra resor till Berlin och Tjärö finns bilder också.
– Det är lätt att ta bilder med kameran, därför blir det många, avslutar Kenneth med att berätta.

Kenneth tar mycket med analog film, i både sin hålkamera och Canons gamla “flaggskepp” F1.
På vår styrelseresa till Varberg, tog jag denna bild på Kenneth när han förevigade Varbergs fästning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.