När man som jag är uppvuxen på Segevång, så har alltid ”Östran”, varit en spännande och skräckblandad plats. På 60-talet så var det ju bara en massa ”tosingar”, som vi vanvördigt kallade dem, som bodde där. På dagarna vågade vi oss in och spelade fotboll på den stora gräsmattan i bort änden av området. Men på kvällarna var man inte lika kaxig ! Då var det bara de ”modiga” som smög in…..
Östra Sjukhuset byggdes av svenska staten och stod klart år 1936. Vid invigningen hade sjukhuset 512 vårdplatser vilka omedelbart fylldes med malmöpatienter som tidigare vårdats i Lund, Helsingborg och på andra sjukhus i staden. I början av 1960-talet hade antalet vårdplatser ökat till 676 och fortfarande rådde stor platsbrist då allt fler patienter med demensrelaterade sjukdomar behövde vård. År 1967 överfördes huvudmannaskapet för sjukhuset från staten till Malmö stad. Sjukhuset byggdes ut successivt under 1970-talet och hade som mest 800 vårdplatser.
I början av 1990-talet påbörjades avvecklingen av själva sjukhuset, som stängdes helt under hösten 1995.
Flera av byggnaderna på området står idag tomma. En del används för skolverksamhet, som förskolor och studentbostäder, och av Psykiatri Skåne, Verksamhetsområde Rättspsykiatri. Det som förr kallades ”stormen”. Där är det fortfarande galler för fönstren och höga staket på ute-området.
Mitt emot detta, tvärs över en stor gräsmatta, finns det skolor och lekskolor. Migrationsverket hyr några lokaler. Den gamla administrationsbyggnaden vid entrén, har MKB byggt om till studentlägenheter, likaså de blå husen som vätter mot Beijers Park.
Området benämns idag Sege Park och det finns planer att omvandla området till en stadsdel med bostäder.
När MÖS byggdes var det LÅNGT utanför stan, idag är det en del av ytterområdet av Malmö.
Bilderna här under är tagna för att ev ingå i ett projekt som heter ”Leva i Malmö” –
Det är Fotografiska Föreningen i Malmö, som håller i dett projekt, som skall mynna ut i en fotoutställning på FFiM´s 80 års jubileum.
.
Den pampiga entreén, där det dygnet runt, satt en vakt i det lilla huset till höger.
Byggnaderna uppfördes under en tid då synen på sinnessjukdom höll på att förändras och Östra Sjukhuset speglar väl den nya vårdfilosofi som höll på att bli förhärskande. Tidigare hade omhändertagandet av mentalsjuka närmast haft karaktär av straff. Den nya inriktningen handlade om olika slag av omvårdnad och terapi. Byggnaderna fick ett enkelt och sakligt utförande, flertalet i ljusgul puts, utan monumentalitet och auktoritära uttryck.
Sjukhusbyggnaderna placerades friliggande och glest i en delvis stram och delvis organisk formad parkmiljö.
Planen för sjukhusområdet och de första byggnaderna ritades av den då unge arkitekten Carl-Axel Stoltz, sedermera stadsarkitekt i Malmö.
Stoltz samarbetade nära med överläkaren Ruben Holmström, som med stort engagemang deltog i sjukhusets utformning.
Mellan byggnaderna byggdes det under 70-talet, täckta gångar. Säker och väderoberoende passage då, idag mest för förvaring.
Den ”fasta avd”, med höga staket runt den lummiga utegården.
Nästan som en paradgata, går allén fram till sjukhuskyrkan. Denna användes idag som matsal och möteslokal.
Idag är detta studentbostäder.
Här var det fotboll på dagarna..
Upptäck mer från
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Bli först med att kommentera