Tjurkö Båtkyrkogård – Carl

Tjurkö båtkyrkogård är ett område med skrov av båtar som ligger uppdragna på Hägnudden på Tjurkö i Blekinge skärgård. Huvudsakligen består området av båten Trossö och båten Carl
Området har blivit en turistattraktion i Karlskrona. På grund av lågt kulturhistoriskt värde och oro för miljöföroreningar har en diskussion förts om huruvida båtvraken ska tas bort. Politiker och tjänstemän har dock ansett att platsen har ett stort besöks- och upplevelsevärde, och att det inte föreligger miljöhot. Vidare diskussioner har förts om att göra platsen till ett kulturreservat.

Del 2

Uppdragen en bit på stranden, bland träden, ligger Carl. En ångslup från 1911. Men när den samma år levererades till C.J. Börgesson i Karlskrona hette den Wämöparken 1. Båtens uppgift var att transportera nöjeslystna människor mellan Trossö och Wämöparken.

Redan året därpå såldes Wämöparken I till Karlskrona Ångslups AB, blev skärgårdsbåt och fick sitt nya namn, Carl.

På 1950-talet fick Carl en motor och på 60-talet såldes den igen, nu till en privatperson på Tjurkö. Motorn flyttades fram i fören och Carls forna utseende var för alltid borta. På 1970-talet drogs Carl upp på land och där har den legat sedan dess.
En gammal lämning från forna tiders ångbåtsliv. Trossö tjänade som skärgårdsbåt i över 40 år, innan den stannade på Tjurkö.

Vill du läsa och se bilder om de andra båtarna på Tjurkö Båtkyrkogård?
Kolla då här >> https://www.connym.se/tjurko-batkyrkogard-trosso/

Läs mer data om Carl på >>
https://www.skargardsbatar.se/wamoparken1_1911/

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.