Tjurkö Båtkyrkogård – del 1 Trossö

Tjurkö båtkyrkogård är ett område med skrov av båtar som ligger uppdragna på Hägnudden på Tjurkö i Blekinge skärgård. Huvudsakligen består området av båten Trossö och båten Carl
Området har blivit en turistattraktion i Karlskrona. På grund av lågt kulturhistoriskt värde och oro för miljöföroreningar har en diskussion förts om huruvida båtvraken ska tas bort. Politiker och tjänstemän har dock ansett att platsen har ett stort besöks- och upplevelsevärde, och att det inte föreligger miljöhot. Vidare diskussioner har förts om att göra platsen till ett kulturreservat.

Nere vid stranden, med fören uppdragen en bit på klipporna, ligger Trossö. En gammal ångslup.

Trossö byggdes 1923 av Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm. Samma år började båten användas i Karlskrona, då den levererades till Karlskrona Ångslups AB. Den användes fram till 1941 i staden, då den såldes tillbaka till Stockholm för att trafikera sträckan mellan Märsgarn och Vitsgarn i Stockholms södra skärgård.
Den trafikerade sträckan fram till 1962, då den återkom till Karlskrona skärgård för att trafikera sträckan mellan Karlskrona (Skeppsbron), Tjurkö och Sturkö.
Vid något tillfälle under 1960-talet slutade den att användas, och lades upp på land på Tjurkö, där ligger den fortfarande kvar.
https://www.skargardsbatar.se/trosso_1923/

En militär 200-båt vilar tillsammans med annan skuta, några meter ut från Trossö´s akter. Det är knappt en tredjedel av 200-båten som ligger ovan ytan.
Denna “transportbåt större (TpbS) med nr 229, var ett fartyg använt av den svenska marinen för att transportera trupp och materiel i kustnära uppdrag. Båten kan bära 40 stridsutrustade soldater och har stävportar för landstigning. Hastigheten kan uppgå till 20 knop. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Transportb%C3%A5t_St%C3%B6rre


Du hittar del 2 om Tjurkö Båtkyrkogård här >> https://www.connym.se/tjurko-batkyrkogard-carl/


En liten oansenlig vik på västra sidan av Tjurkö, mer är inte Båtkyrkogården

Mina bilder från Båtkyrkogården
finns att köpa

…och pryda Dina väggar med!

Se mer på sidan – BILDARKIV


1 Trackback / Pingback

  1. Tjurkö Båtkyrkogård – Carl

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.